Daya Berendse

 

Senior Projectmanager / Taalspecialist Engels en Spaans

Daya begon in 2012 als stagiaire bij bij Vertaalbureau.nl en begon in datzelfde jaar als fulltime projectmanager. Daarnaast treedt Daya op als taalspecialist Engels en Spaans. Tegenwoordig is Daya onze Senior Projectmanager en treedt ze op als taalspecialist Engels en Spaans.

Achtergrond

Ik heb mijn bachelor Engelse Taal & Cultuur aan de UvA gedaan. Ik wist voor een groot deel van mijn studie al dat ik uiteindelijk de vertaalbusiness in wilde en heb in mijn derde jaar dan ook een keuzevak in vertalen gedaan. In datzelfde jaar ben ik ook bij verschillende open dagen voor vertaalmasters gaan kijken. De master in Leiden leek mij het leukst, omdat ik in de toekomst (deels) literair vertaler zou willen worden (de master aan de VU heeft geen literaire optie en voor de master in Utrecht had ik eerst een jaar een premaster moeten doen).

Hoewel het geen verplicht deel uitmaakte van mijn master, wilde ik graag stage lopen om ervaring op te kunnen doen. Zo ben ik bij Vertaalbureau.nl terechtgekomen. Toen me tegen het eind van mijn stage gevraagd werd te blijven, heb ik dat aanbod met beide handen aangegrepen. Nog voordat ik mijn master had behaald, in juli 2012, begon ik bij Vertaalbureau.nl als projectmanager. Ik heb in dat jaar ook mijn master behaald.

Talen

Nederlands is mijn moedertaal, en ik ben taalspecialist Engels en Spaans bij Vertaalbureau.nl. Ooit zou ik graag nog eens Deens, Hindi en Indonesisch willen leren.

Ik ben met mijn ouders een aantal keer naar India en Indonesië geweest en heb na mijn middelbare school een half jaar door Zuidoost-Azië en India gereisd, waardoor mijn interesse voor Hindi en Indonesisch is ontstaan.

Spaans heb ik altijd al een mooie taal gevonden en toen mijn moeder en broertje in 2008 voor twee jaar naar Zuid-Spanje verhuisden, heb ik besloten ook deze taal te gaan leren. In 2015 heb ik een op maat gemaakte cursus Spaans gevolgd, waarna ik mijzelf ook taalspecialist Spaans mocht noemen.

Mijn voorliefde voor de Deense taal en cultuur is vooral ontstaan door het kijken van Deense series en films, maar ook door het bezoeken van het prachtige Kopenhagen.

Engels spreek ik al vanaf mijn vijfde en beschouw ik als mijn tweede taal.

Motivatie

Ik heb altijd al een liefde voor taal, lezen en schrijven gehad, dus de keuze voor de vertaalbusiness was erg makkelijk. Door bij een vertaalbureau te werken heb ik te maken met alle aspecten van een vertaalproject, van offerteaanvraag en uitbesteding tot facturering en nazorg, en dat is precies wat mij trekt binnen mijn functie.

Er wordt me vaak gevraagd of ik het niet jammer vind dat ik geen vertaler ben, aangezien ik een vertaalmaster heb gedaan, maar ik ben zeer tevreden met mijn functie. Het is namelijk zeker niet zo dat ik de vertaalprojecten alleen maar van een afstandje meemaak: ik vertaal soms ook zelf en ik reviseer, redigeer en proeflees vooral veel vertalingen die door anderen gemaakt zijn. Ik leer hier heel veel van en heb er ook veel lol in. Bovendien vind ik het erg leuk om veel persoonlijk contact te hebben met onze freelance vertalers en klanten.

Uitdagingen

Klachten zijn natuurlijk nooit leuk, maar mochten deze toch een keer voorkomen, dan grijp ik de kans aan om onze klanten te helpen tot een eindproduct te komen waar iedereen tevreden mee is.

Verder is het soms nog wel eens een uitdaging om spoedklussen te kunnen verzorgen, zeker als het om een groot woordaantal gaat of als het om Aziatische talen gaat, aangezien we dan ook nog te kampen hebben met tijdsverschillen tussen onze locatie en de locatie van de vertalers.

Leven buiten Vertaalbureau.nl

Buiten mijn werk lees, vertaal en schrijf ik veel. Ik heb onder andere meerdere keren meegedaan aan National Novel Writing Month (NaNoWriMo), waarbij je een boek van 50.000 woorden moet schrijven binnen één maand. Mijn eerste boek is ondertussen te koop op Amazon (in het Engels), en kun je hier bestellen.

In 2018 wil ik ook de tweejarige opleiding tot literair vertaler Engels-Nederlands gaan doen bij de Vertalersvakschool in Amsterdam.

Verder ben ik ook te vinden op LinkedIn.

Pin It on Pinterest